Tips bij thuiswerken

Een paar tips:

Structuur & Ritme 

Het is misschien een open deur, maar maak je klaar voor de dag, al hoef je niet de deur uit. Blijf niet in je huispak of pyjama doorlopen, dan is het veel moeilijker om in de actiestand te komen en productief te zijn.

Werk is meer dan iets waar je in ruil voor inkomen naar toe gaat, je jouw kennis en kunde deelt en waar je weer van terugkeert en thuiskomt. Werk geeft je de kans om jezelf te ontwikkelen, contacten te hebben en voldoening uit te halen, ook nu. Veel mensen houden van de afwisseling van werk en privé.  Zorg daarom zelf voor afwisseling.

Structuur aanbrengen is daarbij essentieel. Maak een planning, zorg voor een dagindeling (inclusief koffie- en lunchpauzes) net als op school en werk. Plan vrije dagen in. Focus je op nieuwe ontwikkelingen en kansen die de situatie met zich meebrengt, zoals bouwen aan je skills en sociale netwerk online.

Beweging

Altijd belangrijk bij thuiswerken: Blijf of kom in beweging. Ook dat is niet een nieuw gegeven. Maar waarom is bewegen nu zo belangrijk? Nu je niet op de fiets naar je werk/school hoeft en je niet veel hoeft te lopen hoeven je spieren minder te werken. Daardoor lopen metabole processen niet zoals het moet. Dat heeft invloed op bijvoorbeeld je vetverbranding, de suikerspiegel en meer processen die essentieel zijn voor je gezondheid.

Daarom: Sta om het half uur even op. Al loop je even door het huis, dat maakt al een verschil. Het verhoogt de hartslag en activeert je spieren. Ook je mentale gezondheid vaart wel bij beweging. Je hoofd (denken) krijgt even rust als je beweegt. En/of: Doe wat oefeningen op je stoel, ga even rekken en strekken, telefoneer al lopend, etc.

Recent onderzoek bij volwassenen toont aan dat je het negatieve effect van lang stilzitten niet wegwerkt met een half uurtje bewegen ‘s ochtends of ‘s avonds. Beweeg voldoende tussendoor, matig intensief is voldoende om een gunstig effect te hebben op je gezondheid.

Ontspanning & Plezier

De boog kan niet altijd gespannen staan. Thuiswerken kan veel intensiever zijn dan buitenshuis werken, omdat je thuis veel meer dingen om je heen hebt die aandacht vragen. Een beeldbelgesprek of -vergadering vraagt dubbele concentratie. Geluiden zijn anders, de afleiding ligt op de loer. Want zelfs als je geen kinderen thuis hebt, er is altijd wel een klus of een wasmachine, die schreeuwt om aandacht.

Voor sommige mensen is het door een druk gezin of gebrek aan de juiste voorwaarden, praktisch onmogelijk om thuis werk gedaan te krijgen. Frustratie ligt dan op de loer. Spreek het uit. Kijk hoe je werkblokken kunt afspreken, zodat je ontspannen kan werken.

Zorg voor plezier en ontspanning. Doe iets dat je leuk vindt, wissel daar mee af. Wees creatief. Ga naar buiten, frisse lucht doet wonderen. Doe vaker een spelletje, leg een puzzel, luister muziek. Leer iets nieuws. Of maak bijvoorbeeld een pot met ideeën voor dingen die je wilt doen als het weer kan, dingen om naar uit te kijken. 

Tijd voor jezelf & Rust nemen

Bewaak tijd voor jezelf. Dat is niet makkelijk in een huishouden met meerdere mensen, maar praat er over en maak desnoods met elkaar een rooster. Verdeel de tijd of de ruimte om je te kunnen terugtrekken. 

Ontspan regelmatig. Dat hoeft niet heel groot te zijn, een minuut bewust ademhalen geeft al rust. Luister naar rustgevende muziek of verwen jezelf met een maskertje, massage of een voeten bad. Of het nu meditatie is, of een moment van bezinning, kies wat bij jou past, dan werkt het. Neem ‘s avonds een warme douche, of een bad met een rustgevende geur zoals lavendel. Neem tijd om “op te slomen” voor je naar bed gaat.

Vergeet niet hoe belangrijk verbinding is. Blijf dat opzoeken. Klets, knuffel, kus en lach zo vaak je kan. Het triggert het gelukshormoon, ontspant en geeft energie. Hoe drukker het is, hoe meer je brein en je lijf behoefte heeft aan ontspanning. Ik kan je ook van harte de Headspace app aanbevelen. Gedurende 10 dagen bieden ze je op een prettige manier de mogelijkheid om elke dag begeleid te mediteren. Ook de mindfulness app van VGZ geeft diverse opties:

https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.vgz.mindfulness

En er zijn veel yogales aanbieders online of dag starters die helpen te ontspannen en de dag goed te beginnen.

Signaleer problemen op tijd

Eenzaamheid, drukte in huis, frustratie, gebrek aan privacy, financiële onzekerheid, er zijn veel aspecten die kunnen leiden tot serieuze problemen. Leer tijdig stoom af te blazen, neem dat dagelijks serieus. En grijp op tijd in als jij of een gezinslid vast loopt.

Zoek iemand om je zorgen mee te delen. Neem contact op met de huisarts of de praktijkondersteuner huisarts. Als dat onvoldoende is, zoek een professionele begeleider (coach, psycholoog).

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar bij thuiswerken !